Skinnberedning

Bilderna visar de olika stegen i skinnberedningen. 

Jag använder bara naturliga medel, tex äggula från våra egna höns och rapsolja från Gotland. 

Om man räknar bort tiden för saltningen, så tar det mellan en vecka och tio dagar att få ett skinn klart. Det är ett hårt arbete, men skinnen blir så vackra och det känns fint att kunna erbjuda lokalproducerade, handgarvade skinn till försäljning. 

Visst kostar de mer än ett fabriksskinn, särskilt om man jämför med de stora kedjornas skinn.....

Den stora vinnaren är såklart miljön, som slipper både utsläpp från långa transporter och farliga kemikalieutsläpp. 

Flå Flå Flå Flå Flå Det första man måste göra är att dra av skinnet från slaktkroippen.
Salt Salt Salt Salt Salt För att döda alla bakterier och mikroorganismer saltas skinnet minst två veckor
Skrapa Skrapa Skrapa Skrapa Skrapa Nästa steg är skrapningen. Alla hinnor, köttrester och fett avlägsnas, så att skinnet blir helt rent
Tvätt Tvätt Tvätt Tvätt Tvätt När skinnet är färdigskrapat ska det tvättas noga. Jag använder såpa, ekologisk och / eller närproducerad.
Press Press Press Press Press För att pressa ut vattnet mellan sköljningarna använder jag en gammal mangel.
Olja Olja Olja Olja Olja När skinnet torkat något är det dags för inoljning. Jag blandar en äggula, 1,5 dl rapsolja och några droppar såpa. Allt ekologiskt och / eller närproducerat.
Uppspänd Uppspänd Uppspänd Uppspänd Uppspänd När skinnet oljats in spänner kan upp det på en ram, så att det sträcks ut ordentligt. När det torkar går fibrerna isär lite och oljan kan tränga in ordentligt.
Mjukgörning Mjukgörning Mjukgörning Mjukgörning Mjukgörning Efter några dagars uppspänning tvättas fällen noga igen och under torktiden drar man och spänner åt olika håll för att få in luft istället för vatten i skinnet. Ju mer man orkar arbeta med skinnet i det här momentet, ju mjukare blir det.
Kardning Kardning Kardning Kardning Kardning När skinnet är mjukt och ullen helt torr är det dags för kardning. Det tar flera timmar att karda igenom en långhårig fäll.
Färdig fäll Färdig fäll Färdig fäll Färdig fäll Färdig fäll Nu har jag skurit bort de hårda kanterna och fällen är klar. Visst är den vacker!
Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen